В момента наистина има натиск от страна на американското правителство през

...
В момента наистина има натиск от страна на американското правителство през
Коментари Харесай

Георги Кадиев: Има натиск от САЩ Лукойл да бъде изтеглен от България

В момента в действителност има натиск от страна на американското държавно управление през българското държавно управление " Лукойл " да бъде изтеглен от България. Факт е, че в други страни продадоха – рафинерията в Сицилия беше петата по величина в Европа. Това сподели по БНР Георги Кадиев, някогашен заместник-министър на финансите, водач на " Нормална страна ".

" Печалбата идва не толкоз от преработката на нефта, колкото от следваща дистрибуция, т.е., този, който ще купи рафинерията, би трябвало да има и хранилища, и мрежа от бензиностанции ", разясни специалистът.

За момента не знаем за деклариран интерес и дали бъдещите купувачи " няма да се окажат още веднъж руснаци, маскирани под арабски одежди ", уточни Кадиев.

" Най-вероятно голямата част е още веднъж съветски петрол ", изрази съмнение Георги Кадиев за суровината, с която работи рафинерията у нас.

Най-големият вносител и експортьор на нефт за предходната година е Индия, която няма лично произвеждане – внася съветски нефт, смесва го със саудитски и го продава. Дотолкова пародийно е всичко, че са продавали на гръцки компании, които пък след това са снабдявали американската войска, съобщи той.

" Истината е, че санкциите не работят и всяка страна гледа личния си интерес. "

След като желаеме наказания против Русия, защо не не разрешиха танкерите да са на Европейски Съюз, попита още финансистът.

Кадиев предвижда, че до няколко месеца може да забележим растеж на цените на горивата.

Относно подписването на контракта за стратегическо партньорство със Съединени американски щати в региона на енергетиката и новите блокове на АЕЦ " Козлодуй ", за които енергийният министър пресметна, че инвестицията ще бъде 14 милиарда $, Георги Кадиев разяснява:

" Това е сметка не на коляно, а не знам на какво. Абсолютно е несериозно министър да приказва такива неща. Никой няма изходните данни. Все още нямаме Оценка на въздействието върху околната среда на осми блок най-малко. Не знаем какво ще каже този Оценка на въздействието върху околната среда, не знаем дали би трябвало да има охладителни кули. Ако би трябвало да има охладителни кули, на всеки блок се поставят по две такива кули, всяка кула коства по един милиард $, т.е. това са 4 милиарда за двата блока в допълнение. Как може да извършите сметка, когато такова огромно перо липсва? Освен това, същинската цена за изграждане ще се види, когато дойдат офертите. Това, което министърът направи, е до огромна степен да взриви бъдещите договаряния, предложения и създаване на блоковете. Ако офертите дойдат по-високи, всички ние ще задаваме въпроса – нали щяха да са 14 милиарда, за какво са 18 или 20? (…) Пък какъв брой ще е цената на силата, е безусловно самоволно – по какъв начин е стигнал до тази цифра: 127 лв. на мегаватчас? "
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР